Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Twaalf Financiële Tips voor minder DecemberStress!

De decembermaanden zijn natuurlijk heel erg gezellig, maar kunnen ook behoorlijk wat typische DecemberStress opleveren. Er moeten cadeautjes gekocht worden voor de Sint en de Kerstman. Je eet net ietsje meer (en vaak ook nog luxer en duurder ook). En dan moet je misschien ook nog eens het hele land door om al je familieleden en vrienden te ontmoeten.

Super gezellig allemaal, maar als je dan de hele tijd moet denken aan hoeveel geld je nog hebt en/of je het volgende jaar wel haalt, dan is de lol er wel een beetje vanaf. Je wilt in januari niet met een kater zitten. Daarom geven we je hier Twaalf Financiële Tips om je te helpen deze periode door te komen!

Koop niet alles tegelijk

Haal jij de cadeaus en de lekkernijen voor alle decemberpret in een keer in huis? Nee toch! En dat is ook niet heel erg verstandig. Spreid je aankopen zoveel mogelijk. En begin (zeker met cadeautjes) zo vroeg mogelijk. Sommige mensen beginnen al in de zomer met hun aankopen. Zo profiteren ze van zoveel mogelijk aanbiedingen. En veranderen ze DecemberStress in DecemberZEN!

Misschien lukt je dat dit jaar niet meer, maar dan zet je het alvast in je agenda voor volgend jaar. Maar ook nu is het verstandig niet teveel aankopen in een keer te doen. Hoe meer je spreid, des te minder geef je uit! Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen!

Houd je uitgaven bij!

Dit is ontzettend belangrijk. Teveel uitgeven is namelijk zo gedaan. Houd dagelijks een lijst bij van hoe en waar jij je geld uitgeeft. Zo hou je goed in de gaten of cadeautjes iedereen krijgt volgens het budget dat je daarvoor van tevoren hebt bedacht. En het voorkomt dat je te enthousiast wordt en maar blijft uitgeven.

Ook voor je Kerstdiner kun je heel goed een budget vaststellen. En vuurwerk? Dat is misschien niet het belangrijkste ding dit jaar. Van de Twaalf Financiële Tips die we je geven is deze tip voor veel mensen echt een eye opener geweest in het verleden!

Ho! Ho! Ho! With the cappuccino!

Je kent het wel: je loopt langs dat restaurantje of de Starbucks en hebt zin in een Dikke Latte (met iets lekkers erbij). En zo tik je weer minstens vijf euro of meer weg. En meestal blijft dat niet bij een keertje.

Doe dat nu even een poosje niet. Maak eentje thuis. Of sla even over. Goed voor de lijn (afvallen tijdens de decembermaanden is al lastig genoeg). En het is goed voor je portemonnee. Oh en het geld ook voor: nieuwe restaurantjes, bioscoopbezoek, een dagje sauna, kerstmarkten, tijdschriften, etc. etc.

Secret Santa is je vriend!

Er is natuurlijk niks leukers dan cadeautjes kopen voor mensen van wie je houdt. Maar wat gebeurt er dan? Juist: je koopt nog net even iets extra’s. Echte liefde uit je blijkbaar op die manier. Maar wat nou als je met elkaar afspreekt dat je iets koopt voor een onbekende ontvanger?

Iedereen krijgt dan de opdracht om iets te kopen voor ‘een volwassen man – een grootouder – een student’ of hoe de samenstelling van het gezelschap ook maar is. Hoe meer mensen, hoe makkelijker dit gaat. It is Secret Santa Time!

En laat eens iedereen iets eet- of drinkbaars meenemen (ook dat kun je naar ieders wens in laten vullen). Zo maak je er een echt Samen Zijn Feestje van.

Kijk waar je financiële pijnpunten liggen en maak een PLAN!

De vijfde tip is een cadeau voor jezelf: maak een balans op van je financiële situatie en waar geld jou stress oplevert. Schrijf op hoe jij en jouw huishouden kosten kunnen besparen en of jij je geld efficiënter kunnen managen. Maak daar een echt PLAN van. En beloof jezelf dat jij je aan dat plan houdt en er regelmatig naar gaat kijken!

We melden je alvast dat je dit op de korte termijn niet leuk zult vinden. Sterker nog: het kan je tijdelijk zelfs nog meer stress opleveren! Maar na een paar weken zul je merken dat het je door slechte tijden heen helpt. Geen DecemberStress meer, maar ook geen stress meer in april, juli of augustus. Hoe mooi is dat!

Zit je al wat dieper in de problemen? Heb je regelmatig problemen met het betalen van rekeningen? Of krijg jij je schulden maar niet in de greep? Dan kun je contact opnemen met je bank, energieleverancier of verhuurder om een ​​betalingsplan op te stellen. Je zult verbaasd zijn hoe graag ze je willen helpen!

Geef jezelf dit jaar eens geen cadeautjes

Het beste goede doel en de aardigste en leukste persoon op de wereld ben jij zelf natuurlijk. En dat verdient toch ook iets? Ja, je verdient zelf ook zeker iets, maar misschien moet je dat even uitstellen tot januari. Dan begint de uitverkoop. En dan weet je of er nog iets over is. Gun jij jezelf echt iets leuks? Bouw dan structureel aan extra financiële ruimte in je leven. Een beter cadeau is er niet!

The stuffed turkey: hoe ga jij om met geldstress?

In moeilijke tijden hebben sommige mensen de neiging om die stress te verlichten met ongezonde activiteiten zoals roken, drinken, gokken of meer (en ongezond) eten. De spanning kan ook leiden tot meer ruzies met mensen die je liefhebt. En dat is wel het laatste wat je wilt toch!

Wees eerlijk en alert als je dit soort problemen herkent. Overweeg hulp te zoeken bij een psycholoog of een coach. Voordat het probleem verergert. Een afspraak met de huisarts is zo gemaakt!

Laat je niet verleiden

December is natuurlijk de meest romantische maand van het jaar, maar daar hebben we het nu niet over. Want hoewel het waarschijnlijk niet mogelijk is om uit de buurt van winkelcentra en winkels te blijven, kan het beperken van je tijd daar waar de verleiding op de loer ligt je wel helpen je uitgaven te beperken. 

En wil je een trucje weten waarmee je de kans verkleint om in een opwelling nog net even wat meer te kopen? Betaal gewoon ouderwets lekker contant! Laat je creditcard en betaalpas gewoon thuis. En plan iets leuks: ga iets anders doen waar je ook plezier aan beleeft. 

En in dat kader: hadden we al gezegd dat december de meest romantische maand van het jaar is?

Een groot cadeau geven?

Het gemiddelde verlanglijstje van een kind is redelijk voorspelbaar. Een nieuwe iPhone, een PS4, een Sonos speaker, etc. En ook volwassenen kunnen met verrassend dure wensen komen. En soms staat er daarom slechts een ding op de lijst. Wat doe je dan?

Wat dacht je ervan om die ene grote wens samen met je broers, zussen, vrienden, buren, etc. waar te maken? Je moeder die graag ook aan de iPhone wil levert je nog maandenlang plezier op. Dat je dat samen met de rest van de familie kunt geven, maakt het cadeau alleen maar waardevoller. Maar laat het dan ook daarbij!

Oh en sommige kinderen kunnen soms ook prima zonder gameconsole….

Onthoud wat belangrijk is

Bedrijven spelen natuurlijk maar al te graag in op al die feestelijkheid en romantiek. Maar ze willen natuurlijk wel dat je nog even wat extra geld aan hun producten uitgeeft. Logisch, maar daar draait deze tijd niet om. Commercie wil het echte gevoel van de feestdagen wel eens overschaduwen. 

Houd het simpel. Is je lijst met uitgaven hoger dan je budget? Doe dan een stapje terug. Herinner jezelf eraan dat familie, vrienden en relaties echt heel veel belangrijker zijn dan alles wat je in de winkel kunt kopen.

Het onbetaalbare cadeau

Zit je echt super krap bij kas? Maar wil je toch iets geven? Er is niets leukers dan iets cadeau te doen waar je zelf heel wat uurtjes aan hebt gewerkt. Een sjaal. Een trommel vol heerlijke koekjes. Je allerbeste foto die je mooi ingelijst hebt.  En er zijn nog vele honderden andere ideeën op internet te vinden!

Je kunt erop vertrouwen dat de vrienden of familie die dat van jou krijgen van je houden en het super waardevol vinden dat je zoveel tijd en moeite hebt gestoken in het maken van zo’n persoonlijk geschenk.

True Christmas spirit is a priceless gift!

Vraag om ondersteuning

Je staat er niet alleen voor. Maar sta wel toe dat anderen je mogen helpen. Zo kom je niet alleen door de decembermaanden heen, maar kun je ook op de lange termijn je doelen bereiken. Omring jezelf met mensen die je vertrouwt en die je daarbij willen ondersteunen en die vooral willen dat jij slaagt.

Heb je hulp nodig van een professional? Stuur dan een mail naar ons. Wij hebben een netwerk van specialisten door heel Nederland die je met raad en daad vooruit helpen! Niet alleen om DecemberStress aan te pakken, maar voor de rest van je leven.

Happy Hollidays!

armoedebestrijding

Wil je meer Grip op je Geld?

Wat verdien je? Wat geef je uit?

Dit zijn twee belangrijke vragen. Het antwoord op deze vragen weet je misschien niet eens. Doodzonde! Zo krijgt geld grip op jou. Dat is echt niet de bedoeling.

Schrijf je in om erachter te komen wat je moet doen omde controle en je toekomst terug te krijgen!

Grip op je geld begint hier!

Lees ook dit:

Wil je meer lezen?

grip op geld

Minder geld uit geven?

De wetenschap over minder uitgeven. Minder geld uitgeven wordt steeds belangrijker. Door een terugtredende overheid zijn consumenten steeds meer op zichzelf aangewezen als het gaat

zzp pensioen

ZZP’er gaat niet met Pensioen

ZZP’er vindt Pensioen te duur Pensioen? Daar moet je zelf iets aan doen! Zeker nu zelfstandigen weer optimistischer zijn over hun financiële situatie. Ze krijgen