Budgetteren kun je leren!

huishoudboekje opzetten

Geld uitgeven. Niets is zo makkelijk als dat! Bekijk jij wel eens waar je geld blijft? Nee? Dat is echt een aanrader! Grip op je geld krijgen is een basisvoorwaarde voor een financieel gezonde toekomst! En er is maar een iemand die het meeste inzicht heeft: dat ben jezelf.

Je administratie op orde
budgetteren

Budgetmanagement is heel persoonlijk

Wees baas in eigen portemonnee. Dat wordt erg eenvoudig als je al je inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Het laat zien waar jij je geld aan hebt besteed in het verleden en waar je het aan wilt besteden in de toekomst. Iedereen maakt andere keuzes en heeft andere wensen.

De ene maand krijg je veel geld gestort. De andere maand minder. En zo heb je ook dure en goedkope maanden. December is vaak een dure maand. Mei is een rijke maand: dan krijgen veel mensen vakantiegeld. Dit geld kun jij gebruiken om een arme of dure maand te compenseren.

TIP!

Maak ook ruimte vrij voor je doelen op langere termijn

Aan de slag met je budget!

Sommige inkomsten en uitgaven komen iedere maand terug. Andere ieder kwartaal, ieder half jaar of ieder jaar. Daarom is het slim om een gemiddelde maandbegroting te maken. JIJ rekent dan alle inkomsten en uitgaven in een jaar om naar een gemiddeld bedrag per maand.

Let er wel op dat jij geen bedragen dubbel telt. Tel de vervoerskosten bijvoorbeeld alleen bij de vaste lasten en niet ook nog bij het huishoudgeld. En reken huurtoeslag niet als inkomsten als jij het bedrag al hebt afgetrokken van de huur

Maak op papier of digitaal (in Excel bijvoorbeeld) een tabel met twee kolommen. Zet boven de eerste kolom ‘Inkomsten’. Boven de tweede kolom zet je ‘Uitgaven’.

Noteer alle inkomsten, dus ook de belastingteruggave, je vakantiegeld en de toeslagen die je ontvangt. Tel al je inkomsten op. Deel het bedrag door 12 en jij ziet je gemiddelde maandinkomsten.

geld uitgeven

Uitgaven

Noteer dan alle uitgaven in de begroting. Schrijf eerst alles op. Denk aan huur of hypotheek, verzekeringen, boodschappen, benzine. Vaste lasten zoals huur en energie vindt jej op je bankafschriften. Reken alle bedragen terug naar een gemiddeld bedrag per maand. Tel alle uitgaven bij elkaar op. En nu weet je hoeveel jij gemiddeld per maand uitgeeft.

Vaste lasten

Vaste lasten betaal jij met een vaste regelmaat. Vaak betaalt je steeds hetzelfde bedrag. Dit zijn contracten zoals de huur of hypotheek, energie, belastingen, abonnementen en contributies. Deze uitgaven kunt jij iedere maand in het kasboek schrijven, of in het jaaroverzicht. Net wat jij het makkelijkst vindt.

Reserveringsuitgaven

Reserveringsuitgaven komen niet iedere maand terug. Ze zijn wel belangrijk. Kleding, schoenen, meubilair, elektrische apparaten, vakanties en het onderhoud van je huis en tuin vallen hieronder. Leg iedere maand wat geld opzij (10% van je inkomsten minus je vaste lasten), zodat jij voor deze uitgaven altijd wat achter de hand hebt. Als je dit doet, doe je het beter dan 60% van de Nederlanders!

Huishoudelijke uitgaven

Huishoudelijke uitgaven doe je iedere week. De boodschappen vallen hieronder. Maar ook kleine uitgaven bij de drogist, de kapper, roken (beter van niet) of cadeautjes zijn huishoudelijke uitgaven.

Het is verstandig een vast bedrag per maand te reserveren voor grote of onverwachte uitgaven. Denk aan een wasmachine of reparatie van je auto. 

Trek alle uitgaven af van de inkomsten. Je ziet dan hoeveel jij per maand tekort komt of overhoudt. Zo heb jij goed inzicht in je persoonlijke financiën.

Kom in actie!

Soms betekent inzicht in je budget dat er actie nodig is. Misschien wil je iets in jouw inkomsten of uitgaven aanpassen. Wil jij besparen op bepaalde uitgaven? Of wil je voor meer inkomen zorgen? Misschien heb jij recht op tegemoetkomingen.

Hoe dan ook: goed budgetmanagement is een basisvoorwaarde om financieel sterker te worden!

toeslagen belastingen

Wees een strenge BudgetManager!

Cash is King! Pin je weekbudget!

Reken niet op meevallers

Stel aankopen uit die niet echt nodig zijn

Reserveer minimaal zes keer je vaste lasten